Vortex Crossfire II 4-12X40 a Crossfire II 6-18X44

Grupa LFS

Re: Vortex Crossfire II 4-12X40 a Crossfire II 6-18X44

Postprzez tompas » 7 lip 2020, o 05:12

Zgadzam się ,że wysokość montażu ma tu duże znaczenie. Ale z tego co wiem to Oni obaj mają taką samą wysokość montażu ,b.podobne Vo i takie same celowniki. Więc i poprawki muszą być podobne. Zresztą niech się Krzysiek jeszcze wypowie. Jacek wyzeruj się na 25m. Strzel sobie te dystanse które Ci podał Zagorek i będziesz miał porównanie. A paralaksę po tym wszystkim możesz sobie lekko zmienić, zgodnie ze swoimi preferencjami. Życie trzeba sobie ułatwiać jeżeli jest taka możliwość. To tyle. :D

Postprzez pawlaczyskis » 7 lip 2020, o 07:45

Przy sprężynie dużo więcej jest czynników. Sposób składu i chwyt karabinka też będzie miał wpływ na poprawki. Jacek ja jak już znam karabin i śrut którym strzelam to sprawdzam tylko trzy dystanse. Na 18m później 42m żeby sprawdzić czy "siedzi" zero (tam też klikiem czy dwoma ustawiam dokładnie to czego oczekuję (czyli w moim przypadku 1,1/1,2DOTa) i później kontrolnie strzelam dystans pośredni 26/27m. Ma być też zero. Ogólnie pamiętaj, że ostrość i zero można sobie dowolnie przesuwać na dystansie (no prawie dowolnie) ;) Poznanie zestawu i nowego szkła to przynajmniej sezon zerowania, strzelania na nowo poprawek, zmian dioptrii/powiększenia/paralaksy i obserwowania. Każda zmiana ogniskowej będzie miała (choć niewielki) wpływ na obraz w szkle i tym samym zmianę poprawek. Oczywiście są to minimalne zmiany, ale juk już rozpisujemy poprawki do miejsc po przecinku... Sam rozumiesz ;) Na początek strzel caly dystans na jednych ustawieniach. Rozrysuj to sobie na kartce i połącz kropki. Ma wyjść prawie idealna parabola. Później będziemy myśleli co z tym zrobić i jak ułatwić ;)
CEL BEZ PLANU JEST TYLKO ŻYCZENIEM
VIS ZAMOŚĆ <3
Gość od pistoletów ;) - PPN, PD, PCZ, PSP
http://www.SerwisWiatrowy.pl

Grupa LFS

Postprzez Zagorek » 7 lip 2020, o 11:44

Jacek to co ja napisałem to tylko wyjściowe poprawki. Wystarczy, że w innym miejscu ustawisz AO i inaczej pierścień dioptrii i będzie zmiana a ja mam wadę wzroku to ustawiam inaczej. Ponadto wystarczy, że ustawisz minimalnie powiększenie w innym miejscu jak x10 i też będzie zmiana. Ustaw jak radzi Dawid a jak chcesz mieć mniejsze poprawki na dalekim to przesuń "0" na 30m ale wówczas będziesz miał poprawki krzyżem w dół (przewyższenie) na dystansach około 20m. Optymalnie jest zastosować wysoki montaż co spowoduje więcej poprawek blisko a mniej i mniejsze daleko przy "0" na około 26m. Mogę również odwiedzić Cię na Twoim podwórku i razem ustawimy poprawki pod warunkiem, że dysponujesz kawą, cukrem i mlekiem.
BMK 40, Steyr EVO 10
Jeśli nie uwierzysz w to, że możesz wygrać, przegrasz zanim zaczniesz

Postprzez Jabu » 7 lip 2020, o 13:32

Kawą, cukrem i mlekiem dysponuję lub mogę dysponować-nawet gorąca woda się znajdzie :) Gorzej z 42 metrami wolnej przestrzeni, jeszcze do tego nie doszedłem :) Tzn. 42 metry się znajdą tylko nie całkiem na płaskim, trzeba strzelać delikatnie pod górę.
Pomoc jest jak najbardziej wskazana, najbardziej chciałbym w niedzielę 19-07 (chyba że jedziesz na Mikstat to w grę wchodzi jeszcze 26-07, ale to tylko tydzień do zawodów w Łazach). Najbliższą niedzielę mam niestety zajętą a na tygodniu nie dam rady wyrwać czasu na strzelanie ;/ Zadzwoń jak będziesz miał chwilę, żeby pogadać-pora jest mi w zasadzie obojętna ;)

Mówiąc o mniejszych poprawkach na dużym dystansie miałem na myśli coś takiego jak masz Ty-gdybym wypracował taką parabolę byłoby super. Przy obecnych ustawieniach wyszłyby mi znacznie większe, bo już na 27m musiałbym podnosić celownik. A z montażami nie dam rady kombinować, za mało czasu żeby dokładać kolejne zmienne a i finansowo się trochę zablokowałem Hatsanem, butlą i lunetą.

Grupa LFS

Postprzez Zagorek » 7 lip 2020, o 16:19

Zadzwonię i dogadamy.
BMK 40, Steyr EVO 10
Jeśli nie uwierzysz w to, że możesz wygrać, przegrasz zanim zaczniesz

Poprzednia strona
meble kuchenne warszawa ceny

Powrót do Optyka