Vortex Crossfire II 4-12X40 a Crossfire II 6-18X44
• Strona 2 z 2 • 1, 2
- tompas
- Grupa LFS
Re: Vortex Crossfire II 4-12X40 a Crossfire II 6-18X44
Zgadzam się ,że wysokość montażu ma tu duże znaczenie. Ale z tego co wiem to Oni obaj mają taką samą wysokość montażu ,b.podobne Vo i takie same celowniki. Więc i poprawki muszą być podobne. Zresztą niech się Krzysiek jeszcze wypowie. Jacek wyzeruj się na 25m. Strzel sobie te dystanse które Ci podał Zagorek i będziesz miał porównanie. A paralaksę po tym wszystkim możesz sobie lekko zmienić, zgodnie ze swoimi preferencjami. Życie trzeba sobie ułatwiać jeżeli jest taka możliwość. To tyle. 
- pawlaczyskis
-
Przy sprężynie dużo więcej jest czynników. Sposób składu i chwyt karabinka też będzie miał wpływ na poprawki. Jacek ja jak już znam karabin i śrut którym strzelam to sprawdzam tylko trzy dystanse. Na 18m później 42m żeby sprawdzić czy "siedzi" zero (tam też klikiem czy dwoma ustawiam dokładnie to czego oczekuję (czyli w moim przypadku 1,1/1,2DOTa) i później kontrolnie strzelam dystans pośredni 26/27m. Ma być też zero. Ogólnie pamiętaj, że ostrość i zero można sobie dowolnie przesuwać na dystansie (no prawie dowolnie)
Poznanie zestawu i nowego szkła to przynajmniej sezon zerowania, strzelania na nowo poprawek, zmian dioptrii/powiększenia/paralaksy i obserwowania. Każda zmiana ogniskowej będzie miała (choć niewielki) wpływ na obraz w szkle i tym samym zmianę poprawek. Oczywiście są to minimalne zmiany, ale juk już rozpisujemy poprawki do miejsc po przecinku... Sam rozumiesz
Na początek strzel caly dystans na jednych ustawieniach. Rozrysuj to sobie na kartce i połącz kropki. Ma wyjść prawie idealna parabola. Później będziemy myśleli co z tym zrobić i jak ułatwić 
CEL BEZ PLANU JEST TYLKO ŻYCZENIEM
VIS ZAMOŚĆ <3
Gość od pistoletów
- PPN, PD, PCZ, PSP
http://www.SerwisWiatrowy.pl
VIS ZAMOŚĆ <3
Gość od pistoletów
http://www.SerwisWiatrowy.pl
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Jacek to co ja napisałem to tylko wyjściowe poprawki. Wystarczy, że w innym miejscu ustawisz AO i inaczej pierścień dioptrii i będzie zmiana a ja mam wadę wzroku to ustawiam inaczej. Ponadto wystarczy, że ustawisz minimalnie powiększenie w innym miejscu jak x10 i też będzie zmiana. Ustaw jak radzi Dawid a jak chcesz mieć mniejsze poprawki na dalekim to przesuń "0" na 30m ale wówczas będziesz miał poprawki krzyżem w dół (przewyższenie) na dystansach około 20m. Optymalnie jest zastosować wysoki montaż co spowoduje więcej poprawek blisko a mniej i mniejsze daleko przy "0" na około 26m. Mogę również odwiedzić Cię na Twoim podwórku i razem ustawimy poprawki pod warunkiem, że dysponujesz kawą, cukrem i mlekiem.
BMK 40, Steyr EVO 10
Jeśli nie uwierzysz w to, że możesz wygrać, przegrasz zanim zaczniesz
- Jabu
-
Kawą, cukrem i mlekiem dysponuję lub mogę dysponować-nawet gorąca woda się znajdzie :) Gorzej z 42 metrami wolnej przestrzeni, jeszcze do tego nie doszedłem :) Tzn. 42 metry się znajdą tylko nie całkiem na płaskim, trzeba strzelać delikatnie pod górę.
Pomoc jest jak najbardziej wskazana, najbardziej chciałbym w niedzielę 19-07 (chyba że jedziesz na Mikstat to w grę wchodzi jeszcze 26-07, ale to tylko tydzień do zawodów w Łazach). Najbliższą niedzielę mam niestety zajętą a na tygodniu nie dam rady wyrwać czasu na strzelanie ;/ Zadzwoń jak będziesz miał chwilę, żeby pogadać-pora jest mi w zasadzie obojętna
Mówiąc o mniejszych poprawkach na dużym dystansie miałem na myśli coś takiego jak masz Ty-gdybym wypracował taką parabolę byłoby super. Przy obecnych ustawieniach wyszłyby mi znacznie większe, bo już na 27m musiałbym podnosić celownik. A z montażami nie dam rady kombinować, za mało czasu żeby dokładać kolejne zmienne a i finansowo się trochę zablokowałem Hatsanem, butlą i lunetą.
Pomoc jest jak najbardziej wskazana, najbardziej chciałbym w niedzielę 19-07 (chyba że jedziesz na Mikstat to w grę wchodzi jeszcze 26-07, ale to tylko tydzień do zawodów w Łazach). Najbliższą niedzielę mam niestety zajętą a na tygodniu nie dam rady wyrwać czasu na strzelanie ;/ Zadzwoń jak będziesz miał chwilę, żeby pogadać-pora jest mi w zasadzie obojętna
Mówiąc o mniejszych poprawkach na dużym dystansie miałem na myśli coś takiego jak masz Ty-gdybym wypracował taką parabolę byłoby super. Przy obecnych ustawieniach wyszłyby mi znacznie większe, bo już na 27m musiałbym podnosić celownik. A z montażami nie dam rady kombinować, za mało czasu żeby dokładać kolejne zmienne a i finansowo się trochę zablokowałem Hatsanem, butlą i lunetą.
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Zadzwonię i dogadamy.
BMK 40, Steyr EVO 10
• Strona 2 z 2 • 1, 2