10m - LFS też strzela match

Dyskusje, które nie mieszczą się nigdzie indziej ;)

Re: 10m - LFS też strzela match

Postprzez Jabu » 13 wrz 2021, o 21:33

Artemis cp1 nie musi być gównem. Może nim być zaraz po wyjęciu z pudełka, ale ten pistolet ma swój potencjał. Owszem ograniczony, ale jednak ma. P17/HW40 to bardzo fajny pistolet ale mnie zaczęło męczyć pompowanie. Nie mogłem sobie pozwolić na pcp z prawdziwego zdarzenia więc wybrałem półśrodek w postaci cp1 a po poprawkach SW to było na prawdę przyzwoite strzeladło-w tym budżecie bezkonkurencyjne. Oczywiście w porównaniu z klasycznymi machówkami, nawet starszej generacji na CO2 nie ma startu, ale jak na początek to nie musi być zły wybór.

Grupa LFS

Postprzez Marex79 » 14 wrz 2021, o 05:18

Oczywiście Jacku z tym g... tak trochę przesadzam - taka moja ocena niedoświadczonego strzelca. Mam pudełkowego fabrycznego artemisa kupionego na szybko. WIEM że można zrobić fajne modyfikacje i nawet na pcp go przerobić. Największą bolączka tego pistoletu jest jednak spust i przyrządy celownicze oraz brak doświadczenia, bo ściągając spust, a wymagało to dużo siły i czasu, ruszałem całą ręką i nie było mowy o celnym strzale. Szczerze mocno mnie to irytowało. Ale faktycznie po regulacji i modach można pewnie skutecznie coś postrzelać. Co do hw 40 to faktycznie to pompowanie jest wymagające :D
Air Arms S400 MPR FT, Walther LG210, HW 98, HW40.

Postprzez Jabu » 14 wrz 2021, o 05:22

Przyrządy są słabe, to fakt, ale chyba nie gorsze niż w HW40. A spust cp1 może działać legancko, to akurat jest do poprawienia. Tomasz ma uczulenie na CO2, pewnie dlatego tak powiedział ;) PIWO

Grupa LFS

Postprzez tompas » 14 wrz 2021, o 05:35

[. Dzięki Tompasowi że mnie kulturalnie opierdolił, że gówno kupilem :D

Jednak muszę się odnieść do tego. Otóż jak ktoś kogoś opier..... to nie robi tego kulturalnie, to po pierwsze. Starałem się Tylko Ci prostymi słowami wytłumaczyć zasadność takiego zakupu. Chodziło mi o sprzęt napędzany CO2. Miałem pistolet z takim napędem b.dobrej marki bo był to Walther CP 200, zresztą wszyscy strzelający w Pszczelej Woli go znali. Ale w końcu go sprzedałem bo nie nadawał się do strzelania przy zmiennych temperaturach, po prostu pluł gazem w niskich temperaturach. Skoki prędkości dochodziły do 15m/s. Podobnie było z pistoletem Jacka na kartusze CO2 same problemy.
A po drugie to tylko chciałem Ci oszczędzić rozczarowania i wydania zbędnie kasy na sprzęt CO2.
A po trzecie to uważam nadal, że wszelkiego rodzaju pompki nie bardzo nadają się do zawodów do treningu to i owszem (miałem też kiedyś HW-40).
Strzelanie z pistoletu jest znacznie trudniejsze niż z karabinka i należy się skupiać na nim , a nie na jego obsłudze.
To ja tyle w temacie. LUP :D FIRE

Grupa LFS

Postprzez Marex79 » 14 wrz 2021, o 07:10

Tomku, z tym op..... to ja oczywiście zażartowałem bo jak zwykle byłeś bardzo kulturalny i faktycznie bylo tak jak piszesz, także proszę o wybaczenie :oops:
Moje ego dość dobrze znosi konstruktywną krytykę i w sumie spotykam się z Wami po to, żeby się uczyć i doskonalić . Wszystkie rady zbieram i zachowuję. Dobrze że możemy się spotkać i wymienić poglądy także tu na forum. Z tego co piszą Jacek i Tomek to oba pistolety mają swoje plusy i minusy. Ale dzięki chłopaki za naświetlenie sprawy PIWO :D FIRE
Air Arms S400 MPR FT, Walther LG210, HW 98, HW40.

Grupa LFS

Postprzez tompas » 14 wrz 2021, o 07:45

Ja popełniłem tyle błędów odnośnie doboru sprzętu, że wstyd się przyznawać. Dlatego też mówię wam i piszę to żeby oszczędzić wam rozczarowań i zbędnego wydawania kasy !!

Postprzez Jabu » 14 wrz 2021, o 08:06

Same problemy to za dużo powiedziane :) Na początku na pewno, ale jak zrozumiałem o co temu pistoletu chodzi i zacząłem trochę inaczej go używać dobrze spełniał swoją rolę. Mam na myśli tempo strzelania, jak odbywało się to nie za szybko to było ok, nawet zacząłem dobre (jak na mnie) wynikiem w sylwetkach osiągać. A później przyszła pandemia i się wszytko posrało.
A co do zakupu sprzętu to na pewno najlepiej iść w pcp i to dobrej jakości. Walther, Steyr, Morini (niekoniecznie w tej kolejności), ale są i tańsze a niekoniecznie albo niewiele gorsze opcję jak no. Pardini. Przy czym to zdecydowanie inna półka cenowa niż HW 40 czy CP1.

Swoją drogą Pszczela...

Grupa LFS

Postprzez Bensa » 14 wrz 2021, o 08:26

To ja coś dorzucę. HW40 mam do dziś. Naprawdę fajne do rekreacji. Do match jednak niekoniecznie. Za to nie do pobicia jeżeli chodzi o strącanie orzechów w Boduszynie. ;)
Potem był walther CP2. Dość celny, ale to CO2 więc dokładnie przeszedłem z nim to samo co Tompas ze swoim. Teraz jest Hammerli 480 (PCP). I jest już zdecydowanie lepiej. Natomiast bez regularnego treningu wyników na tarczy nie będzie. Nawet jeżeli będzie się posiadaczem najnowszego Walthera. Ot taka oczywistość.
A Pszczela ..... rozmazylem się.
Ciekawe czy jest chociaż cień szansy, aby tam wrócić?
AA S400 + Vortex Crossfire II 6-18x44,
Hammerli 480,
HW40 + Walther 2x20,
SHARP INNOVA 1210 + DOE 6x32 S AO MD.

Grupa LFS

Postprzez rafhie » 14 wrz 2021, o 09:40

To się wątek rozkręcił :D. CO do tarczowania z PCA typu HW/beeman myślę że dojśćie do poziomu niskich 90tek jest realne i na zajawke chyba wystarczające. Moje ostatnie dwa treningi to przynajmniej jedna tarcza z 90 pkt. Korci mnie juz na lepszy pistolet ale następny krok sprzętowy to po ogłoszeniach widze pcpy za 3k+. Chociaz do limitu beemana jeszce nie doszedłem. Wrzucajcie tarcze. Jak widać to działa na inspirowanie nowych osób do strzelania match. A jeśli by to było możliwe to może bliżej zimy byśmy zrobili jakiś grupowy nalot na nałęczowską i mini zawody LFS ??

Postprzez Jabu » 14 wrz 2021, o 09:53

Grupowy nalot na Nałęczowską może być kłopotliwy bo jest tam dosyć ciasno - 6 stanowisk na karabin i pistolet, a od września sporo młodzieży szkolnej - ale w sumie można to spróbować dogadać poza terminami oficjalnych treningów w klubie. Jakby byli chętni to sądzę, że jest do przeprowadzenia. Co do Pszczelej to zobaczymy, może jakaś mała szansa jest a tam można by strzelać sylwetki ale mach też.

Grupa LFS

Postprzez rafhie » 14 wrz 2021, o 10:18

Jak się nie uda to mozemy zrobić korespondencyjne zawody na zasadzie ze wrzucamy zdjęcie 4 czystych tarcz oznaczonych jakims małym bohomazem tak zeby to nie był to jakiś powtarzalny znak. A pózniej te same 4 strzelone tarcze. Nie będzie podejrzeń ze ktoś sobie wybierze 4 najlepsze tarcze z całego tygodnia treningów :D

Grupa LFS

Postprzez Locutus » 14 wrz 2021, o 10:52

Bensa napisał(a):A Pszczela ..... rozmazylem się.
Ciekawe czy jest chociaż cień szansy, aby tam wrócić?

Jutro będę wiedział oficjalnie 'na czym stoimy'.
ΣW = ΣR

Grupa LFS

Postprzez tompas » 14 wrz 2021, o 11:48

Ten facet wie co mówi.

Grupa LFS

Postprzez rafhie » 14 wrz 2021, o 15:34

O tak o dzisiaj było. Bez szału ale przyzwoicie jak na moje możliwości.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Postprzez Jabu » 14 wrz 2021, o 20:17

Rafał, od kiedy ty strzelasz z tego P17 do tarczy? Tylko to nie jest pełne 10m AFIIR, co?
Wydaje mi się, że staż masz nie za długi a do tego pistolet budżetowy, więc wyniki są mocna zachęcające, aczkolwiek skupiaj się na skupieniu a nie na samych punktach. No i jeszcze trzeba będzie to zweryfikować na pełnym dystansie - ja odczułem różnicę między 8,5m a pełnymi 10m. Ale tak czy inaczej fajnie to wygląda.

Poprzednia stronaNastępna strona
meble kuchenne warszawa ceny

Powrót do Dział ogólny