benchrest

benchrest

Postprzez Rafi » 6 gru 2019, o 20:30

Witam wiatrówkową brać. Dla odmiany powiew z Rzeszowa. W świecie wiatrówek jestem od sierpnia tego roku i od razu pełne uzależnienie:) Szczególnie upodobałem sobie benchrest. Jak mam czas i paliwo to jeżdżę na zawody do chłopaków do Głogówka, ale pomyślałem zapytać czy może bliżej ktoś również jest zainteresowany tą jeszcze mniej popularną dyscypliną i chciałby postrzelać. Może w Pszczelej z własnymi kulochwytami pod karabinki 16 dżuli na 25 metrów?

pozdrawiam,

Rafał

Grupa LFS

Re: benchrest

Postprzez tompas » 7 gru 2019, o 07:38

Ooo! Jak fajnie ,że odezwała się bratnia dusza. Ja już parę lat temu zaczynałem wiatrówkowe strzelanie właśnie od Benchrestu. Łoiłem ma podwórku mojego domu ile wlazło z różnymi rezultatami. Dochodziłem do wyniku AB ponad 480 pkt. Zmieniałem śrut lufy i karabinki , zrobiłem sobie stół do strzelania jeden stacjonarny drugi mobilny podglądając chłopaków w Głogówku ,skonstruowałem z podstawy mikroskopu coś na wzór stojaka (restu) do strzelania i bardzo chciałem zobaczyć jak to się odbywa w Głogówku lecz nie miałem z kim tam pojechać , a samemu mi się nie chciało. No ale to już jest historia ,na naszym terenie tzn. Lublinie nie spotkałem kolegów którzy byli zainteresowani tą dziedziną strzelectwa, wszyscy strzelali HFT i Silhouette więc i ja w to siłą rzeczy w końcu w to wsiąkłem. Ale wracając do sedna sprawy. Uważam ,że w obecnym stanie strzelnicy w Pszczelej nie jest możliwe strzelanie tam z mocą 16J,po prostu byśmy ją rozstrzelali na wylot nie ma tam właściwego kulochwytu który skutecznie by wyłapywał śruty. Mamy w planach coś z tym zrobić ale na razie jest jak jest. Obecnie mamy tam prowizorycznie, bardzo prowizorycznie wykonany "kulochwyt" i strzelamy tam tylko 7,5J.Ale mamy taką miejscówkę w której strzelanie benchrestu byłoby jak najbardziej możliwe, otóż ok.35 km od Lublina jest opuszczony kurnik a nawet dwa i tam pod dachem dysponujemy osią ok.140m :D FIRE .Ale się rozpisałem jak nigdy PZDR i zapraszamy do nas. Jakby co to możemy się spotkać i pogadać na Mikołajkach w Dębie 8.12.2019r.

Re: benchrest

Postprzez Rafi » 7 gru 2019, o 16:49

Cieszę się że nie jestem osamotniony w tym temacie:) Dziwne że nie ma więcej fanów AirBenchrest w regionie bo to naprawdę fajna dyscyplina dająca również tonę frajdy. Ja kupiłem stolik warsztatowy w markecie budowlanym, przykręciłem blat i składany, przenośny stolik do AB gotowy. Lekki, przenośny, kulochwyt zatrzymujący skutecznie śruty z HW100 na 25 metrach zbiłem z desek w pół godziny (podsyłam fotę). Do tego wiatraki i gotowe. Zatem bariery wejścia w tą dyscyplinę dla chętnych są minimalne. W tą niedzielę niestety nie dam rady dojechać, ale jestem jak najbardziej chętny pojawiać się u Was od czasu do czasu na kolejnych czwartkowych i weekendowych strzelaniach. Temat z "kurnikowym" strzelaniem też mega ciekawy, więc również jestem otwarty. Może kiedyś uda się wprowadzić np. podkategorię speed silhouette i strzelanie do tarczek z pozycji benchrest podczas rekreacyjnych plenerowych spotkań:) Najważniejsze że kontakt nawiązany i do rychłego zobaczenia.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

meble kuchenne warszawa ceny

Powrót do Spotkania/wyjazdy