Optyka + montaż + klej
• Strona 1 z 1
- draxar
Optyka + montaż + klej
Czy stosujecie jakieś kleje do połączeń montaż i luneta? Czy polecacie coś dobrego co nie zostawia brzydkich śladów? Ja na przykład zastosowałem do jednej mojej zabawki klej Joker z militaria.pl. Jestem jednak trochę zawiedziony brzydkimi białymi śladami. Może można zastosować jakieś żywice. Czy macie jakieś pomysły co nie robi syfu a jednocześnie utwardzi wytrzymałość montażu i tego by luneta nie zaczęła chodzić?
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Re: Optyka + montaż + klej
Żaden klej nie jest potrzebny. Dobry montaż nie z "gównolitu" ma dobre gwinty, szczęki i śruby a to wystarczy nawet do "mocnej" sprężyny. Weź np. montaż Sportsmatch i nie ma prawa nic się przesuwać czy odkręcać. Minimum przyzwoitości to Leapers. I bardzo ważne jest aby przed zamontowaniem porządnie odtłuścić montaż oraz szynę wiatrówki.
BMK 40, Steyr EVO 10
Jeśli nie uwierzysz w to, że możesz wygrać, przegrasz zanim zaczniesz
- draxar
Hmm.... tak mówisz. Drogi dosyć montaż. Spróbuję jednak twoją radę. Sportsmatch, okej niech będzie. A z tym odtłuszczaniem to jak dosłownie jak rozumiem wszystko trzeba odtłuścić. Włącznie z lunetą, środkiem zatrzasków, śrub, mocowaniom i tak dalej i na fabrycznych szynach 11mm będzie wszystko się trzymać. No bo ja odtłuściłem właśnie na mojej jednej zabawce wszystko za pomocą denaturatu ale jednak nie było to tak stabilne i użyłem kleju. Montaż faktycznie nie był jakiś dobry taki raczej ze średniej półki.
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Odtłuścić trzeba szynę i szczęki. Jaki karabinek?
BMK 40, Steyr EVO 10
- draxar
Chodzi ci o ten wcześniejszy czy ten co zamierzam kupować. Kupować zamierzam dość budżetowy jednak mocny crosman summit piston 4,5. Jest on sprężynowy z klasycznie łamaną lufą. Nie wiem na ile to prawda a na ile nie. Producent piszę, że ma prędkość początkową 305 m/s. Słyszałem, że jest dość mocny i z takim raczej większym odrzutem. Kupuję taki rodzaj wiatrówki bo na dolny naciąg mnie nie stać albo raczej nie chcę mi się tyle kasy wydawać. Co2 odpada zimą, pcp nie mam zamiaru latać z butlą, sprężyna jest jednak niezawodna.
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Jak Cię nie stać to nie trać pieniędzy. Crosman sumit to kiepski wybór a z tą prędkością to totalna lipa. Jeśli miałby faktycznie 305 m/s nawet na lekkim śrucie jak np. Exact Express to byłby FAC i to duży bo 23,72 J. Za te pieniądze a nawet taniej kupisz spokojnie coś lepszego np. Hatsan TG 95 z dobry spustem i zrobisz przegląd "0".
BMK 40, Steyr EVO 10
- vickers82
- Grupa LFS
-
Dołączam się do rad Zagorka. Summit to kiepski wybór a w Facu nie będziesz potrzebował lunety bo przy tej V0 i odrzucie ciężko jest w cokolwiek trafić. Miałem to kilka dni, znajomy podrzucił mi w celu wyzerowania no i ciężko było.
Śrut 4,5mm (zwykły Exact) z moich doświadczeń max co może latać to 280m/s. Powyżej tego trajektoria losowo świruje. Na 240m/s skupienie na 30m zamykałem tym karabinkiem w 50gr tak powyżej 280 niekiedy nie mogłem w tarczę 14x14 trafić. Testowane na AT44 z lufą L&W ale podejrzewam że fizyka raczej w każdym przypadku będzie działała podobnie, niezależnie od jakości lufy i reszty podzespołów o ile też prędkość będziesz miał w miarę stabilną bo z regulacja jej w tym sprzęcie też nie jest prostą sprawą.
Ostatecznie tani leapers który na niej siedział zamienił się w grzechotkę i kolega chyba zakończył w ten sposób przygodę ze strzelectwem pneumatycznym.
Szkło które byłoby pewne że się nie rozleci na tym karabinku to stary ruski Vomz. Tymi lunetami można gwoździe wbijać więc i na Summicie w takiej konfiguracji by się sprawdził.
Śrut 4,5mm (zwykły Exact) z moich doświadczeń max co może latać to 280m/s. Powyżej tego trajektoria losowo świruje. Na 240m/s skupienie na 30m zamykałem tym karabinkiem w 50gr tak powyżej 280 niekiedy nie mogłem w tarczę 14x14 trafić. Testowane na AT44 z lufą L&W ale podejrzewam że fizyka raczej w każdym przypadku będzie działała podobnie, niezależnie od jakości lufy i reszty podzespołów o ile też prędkość będziesz miał w miarę stabilną bo z regulacja jej w tym sprzęcie też nie jest prostą sprawą.
Ostatecznie tani leapers który na niej siedział zamienił się w grzechotkę i kolega chyba zakończył w ten sposób przygodę ze strzelectwem pneumatycznym.
Szkło które byłoby pewne że się nie rozleci na tym karabinku to stary ruski Vomz. Tymi lunetami można gwoździe wbijać więc i na Summicie w takiej konfiguracji by się sprawdził.
- draxar
No dam sobie spokój Crosman. Sporo się nieciekawych rzeczy o sprężynie gazowej dowiedziałem także z filmiku. Wybiorę najpewniej Gamo albo jakiegoś Hatsana. Sprężyny gazowe usłyszałem, że oprócz ich wad bardzo słabo działają na optykę. Nie będę wydziwiał proste technologię jednak są najlepsze. Crosman wpadł mi do gustu świetnym i prostym wyglądem i chyba oglądałem go przez różowe okulary.
- vickers82
- Grupa LFS
-
Dobra decyzja. Jedyne sensowne rozwiązanie jeśli chodzi o gas ramy to HW90 a reszta montowana w wiatrówkach to ogólnie pomyłka.
Proste technologie są najlepsze jak wspomniałeś przede wszystkim ze względu na bardzo duże możliwości konfiguracji i regulacji tego pod własne konkretne potrzeby. Z hatsana przy odrobinie cierpliwości i zdolności manualnych można zrobić bardzo przyjemne i przede wszystkim celne strzeladło.
Proste technologie są najlepsze jak wspomniałeś przede wszystkim ze względu na bardzo duże możliwości konfiguracji i regulacji tego pod własne konkretne potrzeby. Z hatsana przy odrobinie cierpliwości i zdolności manualnych można zrobić bardzo przyjemne i przede wszystkim celne strzeladło.
• Strona 1 z 1