XI Międzynarodowe Mistrzostwa Polski 17-18-06
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
- Jorguś
- Grupa LFS
-
XI Międzynarodowe Mistrzostwa Polski 17-18-06
Do rozpoczęcia MMP zostało trochę więcej jak miesiąć, jest czas aby zaplanować ewentualny wyjazd. Zawody odbędą się w starym kamieniołomie w miejscowości Jura. Kanion, bo taka jest potoczna nazwa to jedno z niewielu miejsc gdzie warto jechać na każde zawody jakie tam są organizowane. Zawody są zawsze przygotowane perfekcyjnie niezależnie od ich rangi. Kanion ze swoimi stromymi ścianami gdzie jest dużo strzelania góra-dół daje ogromną frajdę. Ja mam sentyment do tego miejsca, raz udało mi się tam wygrać zawody, może dlatego.
Gorąco polecam to miejsce, te MMP to będzie wyznacznik jak stoji lubelskie strzelectwo. Odległość 350 km w jedną stronę, dwa dni zawodów, aby obniżyć koszty warto rozważyć noclegi pod namiotem na miejscu zawodów. Miejsca pod namioty nieograniczona ilość, drewna na ognisko także, brak tylko płynącej wody.
Ja jestem zapisany już od dawna
http://forum-bron.pl/viewtopic.php?f=159&t=151753
Gorąco polecam to miejsce, te MMP to będzie wyznacznik jak stoji lubelskie strzelectwo. Odległość 350 km w jedną stronę, dwa dni zawodów, aby obniżyć koszty warto rozważyć noclegi pod namiotem na miejscu zawodów. Miejsca pod namioty nieograniczona ilość, drewna na ognisko także, brak tylko płynącej wody.
Ja jestem zapisany już od dawna
http://forum-bron.pl/viewtopic.php?f=159&t=151753
SKŁADAK, system Steyr LG 110 FT, lufa Anschutz, osada FWB-800, stopka MEC free position, spust MEC trigger II, grip, palmrest, baka- RINK, optyka - Viper PST II 3-15x44 FFP EBR 2C. FWB P44
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Re: XI Międzynarodowe Mistrzostwa Polski 17-18-06
Patrzyłem na zdjęcia i filmy z kanionu. Niewiele jeszcze widziałem ale chyba nie ma lepszego i przy okazji piękniejszego miejsca na zawody HFT. Trochę przeraża mnie ranga zawodów jako uczestnika ale poważnie rozważam wyjazd z rodzinką jako piknikowy.
BMK 40, Steyr EVO 10
Jeśli nie uwierzysz w to, że możesz wygrać, przegrasz zanim zaczniesz
- Jorguś
- Grupa LFS
-
Nie przejmuj się rangą zawodów, ci co mają spięte pośladki dadzą sobie radę i wcale nie będą zwracali na Ciebie uwagi, no chyba że będziesz się pchał na pudło to wtedy może być inaczej.
Ja zawsze jeżdzę najpierw dla siebie a w drugiej kolejności wynik, oczywiście że czym większy tym lepiej
Ja zawsze jeżdzę najpierw dla siebie a w drugiej kolejności wynik, oczywiście że czym większy tym lepiej
SKŁADAK, system Steyr LG 110 FT, lufa Anschutz, osada FWB-800, stopka MEC free position, spust MEC trigger II, grip, palmrest, baka- RINK, optyka - Viper PST II 3-15x44 FFP EBR 2C. FWB P44
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Nie chodzi mi o zajęte miejsce tylko o otoczkę. Właśnie czy Ci spięci nie będą psuli zabawy np. bo nie dotknąłeś palika, bo spust za linią, bo czy nie zmienione powiększenie itp. Oczywiście znajomość regulaminu i stosowanie się do niego to podstawa i nie neguję w żaden sposób. Takie błędy jednak eliminuje się poprzez uczestnictwo w różnych zawodach niższej rangi a dopiero się w nich startuje. Ale chciałbym zobaczyć żeby się przekonać. Pożywiom uwidim.
BMK 40, Steyr EVO 10
- pawlaczyskis
-
Mnie nie ma w terminie ;( a szkoda....
CEL BEZ PLANU JEST TYLKO ŻYCZENIEM
VIS ZAMOŚĆ <3
Gość od pistoletów
- PPN, PD, PCZ, PSP
http://www.SerwisWiatrowy.pl
VIS ZAMOŚĆ <3
Gość od pistoletów
http://www.SerwisWiatrowy.pl
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Żona wstępnie wyraziła chęć wyjazdu więc może coś z tego wyjdzie. Jeszcze córka z wnukiem ma dać odpowiedź jak poszuka ciekawostek dla dzieciaka w okolicy. Tylko zapisy do 29.05 a dla mnie to trochę za wcześnie na ustawienie sobie wolnego.
BMK 40, Steyr EVO 10
- Aligator
Witam wszystkich, to mój pierwszy występ na tej binarnej platformie wymiany myśli.
Jestem Aligator, dla znajomych w skrócie Ali, dla pozostałych po prostu Aligator.
Jeśli chodzi o kanion to ostatni a zarazem jedyny raz byłem tam z Jorgusiem jakieś 10 lat temu, albo coś koło tego.
Dla wybierających się kilka rad:
1. Warto mieć jakieś nakolanniki, ale takie typu kombat jak mają chłopaki z amerykańskich sealsów, albo polscy brukarze, albo jakieś żelowe - ważne by miękkie i elastyczne były. Twarde nie sprawdzą się, bo kolano na skale się zsuwa. Sprawę załatwi również dobra duża poducha, która również zapewni komfort klęczenia i jak to się od paru lat zdarza podeprze tyłek, co niby powinno być zabronione.
2. Warto mieć dobre, miękkie nałokietniki. To ważniejsze od nakolanników. Sprawę załatwi tutaj dobra podkładka, czyli mata. Taka piankowa z bundeswery będzie słaba i pewnie po zawodach będzie do wyrzucenia, bo na krawędziach kamieni narobi sobie dziur. Zresztą dobra podkładka to podstawa na każdych zawodach (dlatego zawsze piszę do grupy z Jorgusiem, bo on ma najlepsze maty, z których fajnie się zdobywa pucharki).
3. Warto mieć zabezpieczoną osadę przed otarciem i wgnieceniami. Jest wiele sytuacji, w których można sobie dobrze zaprzeć, a nawet zaklinować karabin, ale większość tego nie robi, bo boi się utratę wyglądu i zmniejszenie wartości rynkowej swoich strzeladeł. Ja mam osadę typu kombat i mam wywalone na to, co się z nią dzieje. Właściciele protez powinni zabezpieczyć powierzchnie aluminiowe grubą taśmą samoprzylepną, żeby podczas celowania nie myśleć o tym, że właśnie kamyczek, lub metalowy palik robi piękny grawer, bo to dekoncentruje i osłabia trzymanie karabinu.
4. Warto udać się do kopalni piasku, bo tam są wystarczające wysokie skarpy, by umieścić na nich tarcze i ostrzelać je z różnych odległości. Tego nie zastąpi żadna tabelka spisana z chairguna, a w kanionie tego doświadczenia nie sposób przecenić. Lata temu, w Chęcinach zdjąłem cel na maksymalnym dystansie pod kątem ok. 40 st. w dół celując środkiem krzyża mocno pod kilzoną - to tak dla zobrazowania trudności. Będą na pewno mniejsze cele (10-15mm) na krótszych dystansach strzelane ostro w dół i tutaj równie łatwo można polec jak na tych większych ale dalekich strzelanych pod dużym kątem do góry.
5. Warto mieć odpowiednie podejście i przykładać się do każdego celu, niezależnie od ilości już nietrafionych. Kto jedzie z nastawieniem jedynie na przyjemność postrzelania nich zapomni o przyjemności wygrywania, której wszystkim Wam życzę.
Pozdrawiam
Ali
Jestem Aligator, dla znajomych w skrócie Ali, dla pozostałych po prostu Aligator.
Jeśli chodzi o kanion to ostatni a zarazem jedyny raz byłem tam z Jorgusiem jakieś 10 lat temu, albo coś koło tego.
Dla wybierających się kilka rad:
1. Warto mieć jakieś nakolanniki, ale takie typu kombat jak mają chłopaki z amerykańskich sealsów, albo polscy brukarze, albo jakieś żelowe - ważne by miękkie i elastyczne były. Twarde nie sprawdzą się, bo kolano na skale się zsuwa. Sprawę załatwi również dobra duża poducha, która również zapewni komfort klęczenia i jak to się od paru lat zdarza podeprze tyłek, co niby powinno być zabronione.
2. Warto mieć dobre, miękkie nałokietniki. To ważniejsze od nakolanników. Sprawę załatwi tutaj dobra podkładka, czyli mata. Taka piankowa z bundeswery będzie słaba i pewnie po zawodach będzie do wyrzucenia, bo na krawędziach kamieni narobi sobie dziur. Zresztą dobra podkładka to podstawa na każdych zawodach (dlatego zawsze piszę do grupy z Jorgusiem, bo on ma najlepsze maty, z których fajnie się zdobywa pucharki).
3. Warto mieć zabezpieczoną osadę przed otarciem i wgnieceniami. Jest wiele sytuacji, w których można sobie dobrze zaprzeć, a nawet zaklinować karabin, ale większość tego nie robi, bo boi się utratę wyglądu i zmniejszenie wartości rynkowej swoich strzeladeł. Ja mam osadę typu kombat i mam wywalone na to, co się z nią dzieje. Właściciele protez powinni zabezpieczyć powierzchnie aluminiowe grubą taśmą samoprzylepną, żeby podczas celowania nie myśleć o tym, że właśnie kamyczek, lub metalowy palik robi piękny grawer, bo to dekoncentruje i osłabia trzymanie karabinu.
4. Warto udać się do kopalni piasku, bo tam są wystarczające wysokie skarpy, by umieścić na nich tarcze i ostrzelać je z różnych odległości. Tego nie zastąpi żadna tabelka spisana z chairguna, a w kanionie tego doświadczenia nie sposób przecenić. Lata temu, w Chęcinach zdjąłem cel na maksymalnym dystansie pod kątem ok. 40 st. w dół celując środkiem krzyża mocno pod kilzoną - to tak dla zobrazowania trudności. Będą na pewno mniejsze cele (10-15mm) na krótszych dystansach strzelane ostro w dół i tutaj równie łatwo można polec jak na tych większych ale dalekich strzelanych pod dużym kątem do góry.
5. Warto mieć odpowiednie podejście i przykładać się do każdego celu, niezależnie od ilości już nietrafionych. Kto jedzie z nastawieniem jedynie na przyjemność postrzelania nich zapomni o przyjemności wygrywania, której wszystkim Wam życzę.
Pozdrawiam
Ali
Ostatnio edytowano 20 kwi 2019, o 19:35 przez Aligator, łącznie edytowano 1 raz
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Ot i mądrego to i poczytać miło 
BMK 40, Steyr EVO 10
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Jak na Aligatora przystało z zimnym wyrachowaniem podał przykłady i idące za tym rady. Ja mu odpisałem i słowa wprawiłem w czyn. Zakładam nowy wątek i proszę o zapoznanie się z nim.
BMK 40, Steyr EVO 10
- Cyranek9
- Grupa LFS
-
Zagorek napisał(a):Ot i mądrego to i poczytać miło
Ciebie tez się miło czyta
Pozdrawiam serdecznie :)
Hatsan 90, HW97k, HW40, kiepski awatar i uszczypliwy komentarz
- Łeza
-
Aligartor dzięki za cenne rady :)
Co do zawodów to ja chętnie bym się wybrał, ale może być lypa z czasem.
Coś będę kombinował, ale jeżeli się zapisze to pewnie w ostatnim dozwolonym dniu.
Co do zawodów to ja chętnie bym się wybrał, ale może być lypa z czasem.
Coś będę kombinował, ale jeżeli się zapisze to pewnie w ostatnim dozwolonym dniu.
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Widziałem się ostatnio z Jorgusiem i uświadomił mi, że ilość miejsc ograniczona. Zgodnie z jego radą zapisałem się (5 minut temu) a do ostatniego dnia będę czekał z opłatą bo nie wiem czy w ogóle wyjazd wypali. Zapisy do 29.05 a wpłaty do 31.05.
Ps. Jednak warto słuchać juniorów starszych (np. JorguŚ i Aligator) bo dobre rady za które oni już dawno zapłacili my mamy za darmo. Panowie proszę więcej a młodzieży czytać i wdrażać.
Ps. Jednak warto słuchać juniorów starszych (np. JorguŚ i Aligator) bo dobre rady za które oni już dawno zapłacili my mamy za darmo. Panowie proszę więcej a młodzieży czytać i wdrażać.
BMK 40, Steyr EVO 10
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Organizatorzy robią co mogą abym przyjechał
Wysłałem kilka dni temu opłatę tak na wszelki wypadek bo może się uda. Wczoraj minął termin wpłat a ja dzisiaj rano sprawdzam a przelew nie doszedł. No i dobrze bo jednak chyba będzie brak możliwości wyjazdu. Teraz patrzę a tu termin przedłużony do końca tygodnia
I teraz nie wiem co dalej bo może by jednak 
BMK 40, Steyr EVO 10
- robmot
- Grupa LFS
Nie kombinuj tylko płać 
- Zagorek
- Grupa LFS
-
No i pokój wynajęty, dostęp do internetu jest (praca umożliwiona
), zakwaterowanych kilku innych uczestników. Teraz dogadać z Jorgusiem i Robmotem dojazd i pozostaje modlitwa o możliwość wyjazdu 
BMK 40, Steyr EVO 10
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4